Vedlikehold av Tekstil/Syntet

Grundig innføring i stell av støvler i tekstil-/syntetmaterialer.

Hvordan pleier jeg mine støvler riktig?

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa sko skal holde seg tørre og pene over tid. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte sko. Her vil du få en grundig innføring i hvordan du kan ta godt vare på dine Alfa sko

Lufting etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver tur slik at støvlene får lov til lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved flere dagers turer.

Rengjøring av tekstil/syntet støvler

Sett aldri bort sølete støvler

Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.

Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra overdelen. For normale nivåer av skitt vil børsting og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler er rengjøringsprodukter spesielt utviklet for skorens å anbefale. Denne typen produkter fås i velutstyrte sko- og sportsbutikker. Det er viktig at du impregnerer skoene grundig etter en slik rengjøringsrunde.

Tørking av sko og støvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre skoene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette de i romtemperatur i 24 timer. Har du vasket de innvendig, kan du stappe skoene med avispapir i 30 minutter først for å få ut den største fuktigheten.

Sko tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Tekstiler og syntetiske yttermaterialer ”skades" veldig lett ved for sterk tørking: Materialene kan lett krympe og miste eller endre fasong.

Impregnering av tekstil/syntet støvler

Overmaterialet i den rengjorte skoen har på grunn av bruk av rengjøringsprodukter nå veldig åpne porer og vil da absorbere enda mere vann. For å "lukke" porene igjen trengs impregnering.

Riktig impregnering hindrer vannopptak, samtidig som skoen beholder sine pusteegenskaper. La impregneringen tørke og trekke godt inn. Ha gjerne på impregneringen 2 ganger.

Hvor ofte skal jeg behandle mine tekstil-/syntetsko?

Hvor ofte du må impregnere skoene er avhengig av hvor mye du bruker de. Hvis du ser at skoene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, som for eksempel i gangfolden over vristen, er det tid for ny impregnering.

Riktig impregnering bevarer skoenes pusteegenskaper. Tekstilet i skoene vil ikke suge opp vann og er også mindre utsatt for at skitt fester seg.

Hva slags impregnering skal jeg bruke?

På sko av tekstil/syntet er det hensiktsmessig og tilstrekkelig å bruke sprayimpregnering. Har skoen GORE-TEX vanntett teknologi er det viktig å benytte en impregnering som er beregnet på GORE-TEX® tekstilsko. Det er også en velkjent myte at man ikke kan bruke silikonbasert impregnering på Gore-Tex® sko. Dette medfører ikke riktighet så lenge middelet er merket at det for bruk på GORE-TEX® sko.

Oppbevaring av sko

Oppbevar dine sko på et tørt, kaldt og godt luftet sted. Oppbevar aldri våte sko i fuktige rom eller i bilen. De vil kunne få mugg og bli misfarget. Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid.

Med regelmessig pleie vil skoene gi deg lang tids turglede!