Vedlikehold av Nubuck

Grundig innføring i stell av støvler i Nubuck lær.

Hvordan pleier jeg mine støvler riktig?

Riktig stell og vedlikehold er viktig for at dine Alfa støvler skal holde seg tørre og pene over tid. Ekte lær er som et ekstra hudlag, et naturlig råstoff som trenger pleie for å opprettholde kvaliteten. Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte støvler.

Her vil du få en grundig innføring i hvordan du tar godt vare på dine Alfa støvler.

Lufting etter hver langtur

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved flere dagers turer. I en ideell verden bør en vanngjennomtrukket lærstøvel tørkes i 24 timer før den brukes igjen.

Rengjøring av Nubuck lærstøvler

Sett aldri bort sølete støvler.

Skal du vaske, pusse eller impregnere støvlene må du også fjerne lissene slik at du kommer til under disse.

Når innleggssålen og lisser er fjernet, må smuss fjernes fra skinnet. For normale nivåer av skitt vil børsting og rengjøring under lunkent rennende vann og litt oppvaskmiddel være nok. For spesielt skitne støvler er rengjøringsprodukter spesielt utviklet for å rense sko å anbefale. Denne typen produkter fås i velutstyrte sko- og sportsbutikker.

Du vil se hvordan vannet umiddelbart blir absorbert av læret, som nå er i en ubeskyttet tilstand. Alle rengjøringsprodukter åpner porene i læret og det er derfor viktig at du impregnerer skoene grundig etterpå for å lukke porene og gjenopprette lærets vannavvisende egenskaper.Lunkent såpevann kan brukes til å rengjøre sålene.

Tørking av Nubuck lærstøvler

Hvis du har hatt behov for å rengjøre støvlene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette de i romtemperatur i 24 timer. Har du vasket de innvendig, kan du stappe støvlene med avispapir i 30 minutter først for å få ut den største fuktigheten.

Støvler tåler ikke for sterk varme og vi anbefaler å benytte tørketemperaturer under 37 grader. Plasser aldri støvler til tørk på en radiator, nær ovnen eller en annen varmekilde. Vått lær ”skades" veldig lett ved for sterk tørking: Det blir sprøtt og krymper, noe som ofte resulterer i sprekker der læret folder seg når man går.

Impregnering av Nubuck lærstøvler

Læret i den rengjorte støvelen har nå åpne porer på grunn av rengjøringsproduktene og vil absorbere enda mere vann. For å "lukke" læret igjen trengs ny impregnering.Har støvelen GORE-TEX® vanntett teknologi er det viktig å benytte en impregnering som er spesielt beregnet på denne type materiale. Er det en lærstøvel uten GORE-TEX® kan du benytte alle typer lærimpregnering.

Ha gjerne på impregneringen i 2 omganger og la det første laget trekke godt inn før du påfører et nytt. La deretter støvelen tørke godt.

Impregnering av lær bevarer støvelens pusteegenskaper. Skinnet vil ikke suge opp vann og de blir også betydelig mindre utsatt for at skitt fester seg. Videre beskytter et godt vokslag mot rifter og skader på læret. Tørt lær blir på den annen side lettere slitt og skadet.

Etter impregnering bør støvlene jevnlig gnis eller børstes godt med skokrem eller -voks. Husk også å polere. Dette er spesielt viktig etter at de har vært våte. Skokremen tilfører skoene både smøring og beskyttelse.

Hva slags impregnering skal jeg bruke?

På lærstøvler anbefaler vi hovedsakelig bruk av skokrem eller voksbaserte skopleieprodukter. Etter en grundig rengjøring kan det lønne seg å bruke en flytende impregnering som grunning. Har støvelen GORE-TEX® vanntett teknologi er det viktig å benytte en impregnering som er beregnet på denne type materiale. Bruk ikke vedlikeholdsprodukter som inneholder mye fett på lærstøvler. Fett reduserer pusteevnen i læret og kan føre til at føttene blir klamme. Er det en lærstøvel uten Gore-Tex® kan du benytte alle typer lærimpregnering, men vi anbefaler generelt ikke bruk av skopleiemidler med kreosot (tjære) av miljøhensyn. Det er også en velkjent myte at man ikke kan bruke silikon basert impregnering på GORE-TEX® støvler. Dette er ikke riktig. Det som er viktig er at middelet du bruker er merket at det er ment til bruk på GORE-TEX® lærsko.

Bruk av kremer på Nubuck og semsket lær

Støvler i nubuck og semsket lær må også behandles slik at de ikke tørker ut. Her anbefaler vi å bruke en krem spesielt utviklet for nubuck som ikke ødelegger det spesielle semskede utseende til læret. Middelet kan gjerne påføres med en svamp. Slike kremer er mer flytende og er mindre tilbøyelige til å tette skinnet enn kremer med et høyt voksinnhold. Kraftig børsting genererer også varme, som hjelper med absorpsjon av kremen inn i læret. Skånsom børsting med en stiv børste er et fint tips for å friske opp nubuck og semsket skinn slik at de får tilbake sitt semskede utseende.

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må impregnere støvlene er avhengig av hvor mye du bruker de. Det er en grei tommelfinger regel at hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, som for eksempel i gangfolden over vristen, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling.

Hvis støvler er skikkelig impregnert og behandlet, skal vannet legge seg som dråper oppå skinnet ikke flyte ut. Det betyr at skinnet er perfekt beskyttet. Skokrem kan du påføre så ofte det er ønskelig.

Rett type omsorg kan forlenge levetiden på støvlene dine betydelig.

Oppbevaring av støvler

Oppbevar dine støvler på et tørt, kaldt og godt luftet sted. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. De vil kunne få mugg og bli misfarget! Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid.

Med regelmessig pleie vil lærstøvlene gi deg mange års turglede!