Når solen skinner over Bergen by trekker turglade bergensere ut i fjellene. Stemningen er usedvanlig god og lite er bedre enn å snøre på seg fjellskoene etter mange regntunge dager. De siste dagene har jeg gått i byfjellene i Bergen og har på få dager fått svært variert vær. Det har som ventet regnet store deler av tiden, men på fredag forsvant skydekket og Bergen fikk vist seg fra sin beste side. Byen badet i sol og glødet mellom de syv fjell. 

Solstrålene presser seg frem mellom grenene i skogen i det jeg trasket nedover skyttergraven. Foto: Aksel Mjøen

Gjennom historiske omgivelser på vei til byens kanskje fineste utsiktspunkt

Turmålet på fredag ble Lyderhorn på 396 moh som også er et av de syv fjell. Fjellet har vært et viktig innseilingsmerke for sjøfolk i århundrer, er etter folketroen kjent for å være et samlingsted for hekser og har også vært strategisk viktig i militær sammenheng. Fjellet huser Kvarven fort som ble bygget i 1899 og ruten jeg valgte å gå gir et innblikk i noe av den militære aktiviteten som en gang fant sted i det som nå har blitt et flott friluftsområde

Turen til Lyderhorn gir god utsikt fra første stund og tar deg gjennom skyttergraver, over myrer og forbi bunkere og fine fjellvann. Det er med andre ord en opplevelsesrik fottur som byr på varierte inntrykk. En verdig fjelltopp å bestige på en dag med så fint vær. 

Det er vel ikke akkurat noen hemmelighet at det regner mye i Bergen. I 2015 hadde byen 232 regnværsdager og vi leser ofte om regnrekord etter regnrekord. Litt synd, for personlig synes jeg få steder kan måle seg med Bergen når solen skinner og sikten er god. Til tross for ganske kalde temperaturer var det en virkelig godværsdag på fredag og byen fikk vist seg fra sin beste side. 

På tordag gikk jeg det som trolig er min favorittur i Bergenstraktene. Med meg hadde jeg Aksel Mjøen, student ved Norges Handelshøyskole og styremedlem i skolens studentforening. Han hadde akkurat fått seg juleferie og ble like gjerne med på enda en byfjelltur. Intet dumt valg på en så fin dag! 

Da jeg reiste fra Hallingdal forrige uke, reiste jeg også fra snøen og ble møtt av bar bakke i Bergens-traktene. De rimdekkede skyggepartiene er det som nærmeste minner om vinterland, og selv om snøen er fraværende gir rimen landskapet et fint, kontrastfylt preg. 

Turskilt på toppen av Lyderhorn. 

Turen opp de 396 høydemeterne trenger ikke ta særlig lang tid. Mange stier fører til toppen og jeg valgte en av de lengre rutene med start i Gravdal. Turen opp til panoramautsikten tok da omtrent en time.

På en dag som denne er sikten upåklagelig. Fra Lyderhorn får man 360 graders utsikt over øyer, små vann, by og fjell. 

Det var kanskje litt kaldt å sette seg ned i det delvis rimdekkede gresset, men når man har en utsikt som denne rett foran seg må man bare sette seg ned å nyte det spektakulære synet! 

Aksel nyter her utsikten mot Bergen by.Turen over Sandviksfjellet som jeg skrev om på torsdag ligger på andre siden av fjorden. 

Jeg har snakket med mange som bor i Bergen og jeg opplever at mange jevnlig går på Ulriken, Rundemannen, Sandviksfjellet og Løvstakken, men tenker at det er vanskelig å komme seg bort til Lyderhorn. Det er klart at avstanden til foten av fjellet er noe lenger enn til de sentrumsnære fjellene, men bussforbindelsen er god og et besøk til Lyderhorn er absolutt å anbefale! 

Print blogginnlegg her