Lysefjorden Rundt

Lysefjorden Rundt

Drømmer du om å oppleve en verdens mest spektakulære fjorder? Eller kanskje du vil utfordre høydeskrekken med et besøk på Kjeragbolten? Kanskje vil du kjenne svetten sile når man utfordrer seg selv oppover verdens lengste tretrapp i naturen med de 4444 trappetrinnene på Flørli? Eller besøke Preikestolen, Norges mest populære turistmål, som år etter år blir kåret til verdens beste utsiktspunkt av Lonley Plantet? Men hva med å oppleve alt dette i en og samme tur, på under en uke? Gå Lysefjorden rundt! Da er du garantert ett fantastisk eventyr og en opplevelse du sent vil glemme! Skap minner for livet!

Din første langtur eller ekspedisjon?

For sitter du med en drøm om å dra på din første ekspedisjon eller langtur? Ja, da har dere kommet til rett plass! For det er vel ikke til å stikke under en stol at vi nordmenn elsker å være ute i naturen, og er eventyrlystne som få! Men de fleste tørr ikke å ta steget ut, eller å dra ut av komfort sonen for å gjøre alvor av drømmen! Men nå finnes det ingen unnskyldninger lenger! Nå kan du legge ut på tur som tar under en uke å gjennomføre. En natur som tar pusten av de fleste, og som hele verden kommer for å besøke hvert eneste år! En natur som kanskje er noe av det råeste Norge har å by på! Ingen dager er like! Og foran deg ligger det 130 kilometer og 5200 høydemetere og venter! Et eventyr av de sjeldne! Naturperlene vil komme på rekke og rad! Gjør deg klar! For nå tar jeg deg med på min reise rundt Lysefjorden, en av tre ekspedisjoner denne måneden i mitt kjære Rogaland.

Å gå rundt Lysefjorden er på ingen måte noe banebrytende, og mange har gått turen før deg, og mange vil gå turen etter deg! Men ønsker du å ta turen et lite hakk vanskeligere, og liker å ta en utfordring på strak arm? Ja, da anbefaler jeg deg å starte nede ved kaien ved Forsand i Forsand kommune (Snart Sandnes kommune). Da trasker du de første milene på asfalten mot Øvre Espedal og høydemeterne stiger jevnt og trutt mot parkeringsplassen innerst i Vinddalen. For det er her de fleste som legger ut på vandringen rundt fjorden starter, og det er ikke uten grunn. Man slipper asfalt, og kommer rett inn på den oppmerkede stien. De rød malte T-ene guider deg oppover i svakt stigende juv og daler i furuskog til man kommer over tregrensen og opptil høylandet. Og ønsker du luksus på turen er det flere muligheter underveis på turistforeningens overnattingsplasser langs hele fjorden. Den første kommer allerede etter en drøy time vandring fra Vinndalen. Det er Skåpet, en av de mest populære og spektakulære hyttene til DNT. Så her kan det være lurt å booke deg inn på forhånd om man ønsker hverdagsluksusen. Men for meg er valget lett, ingen hytter! Kun telt eller under åpen himmel. Det er da jeg sover best.

Faller valget på telt, må du regne med høylytte sauer og bjelleklang som kan forstyrre enhver nattesøvn. Spesielt i høysesongen (Juni- August) om sommeren. Men da var ikke sauene som vekket meg første natten på turen, men rødreven. Den var kun drøye tjue meter fra teltet mitt, og jeg og huskyene mine ble en naturopplevelse rikere.


Hardeste og tyngste dagen på hele turen!

Neste dag blir mest sannsynlig den hardeste og lengste dagen på hele turen! Da fortsetter kursen videre på høyfjellet før nedstigningen mot Flørli starter brått, og man blir omgitt av vakre omgivelser. Høydemeterne tas i et jafs! Og man beveger seg fra omtrent 600 meter over havet og helt ned til fjorden. Har du trekkglade hunder som meg? Ja, da kan det bli en spennende og actionfylt opplevelse nedover. Spesielt for meg som enda ikke har klart å lære mine til å gå bak meg i nedoverbakkene. Noen fall må da regnes med.

Når man kommer ned til Flørlistølen midt inni furuskogen, drøyt en kilometer fra Flørli Kai får man to valg! Du kan enten velge å gå helt ned til kaien og prøve deg på verdens lengste tre trapper ute i naturen, med sine 4444 trappetrinn. Eller så kan du følge skiltingen mot Langavatn og spare deg for mye slit, men da går du virkelig glipp av en opplevelse for livet! Lett valg for min del! Jeg tok trappene! Da følger du den gamle stølsveien bratt nedover mot Flørli kai. Et godt tips er å nyte noen timer på kafeen med god mat og drikke eller sole seg ute på liggeunderlaget på camping dersom været tillater det. Blir fristelsen for stor? Ja, da finnes det også mulighet for å overnatte på Flørli turisstasjon. Uansett om du velger å overnatter eller gå videre samme dagen venter nå, Flørlitrappene. En trapp som er 1470 meter lang. 740 høydemetere rett opp fra fjorden og 4444 trappetrinn. Trappen som er en av de mest skremmende i verden ifølge CNN. Svetten vil garantert sile! Men en ting kan jeg garantere! Opplevelsen underveis gir alt slitet verdt det til slutt! For store deler av oppstigningen vil du kunne nyte en fantastisk utsikt utover Lysefjorden. Ta det rolig, snu deg og nyt utsikten titt og ofte er mitt beste tips oppover trappene!


Et brutalt møte med Flørlitrappene

For min del ble møtet med trappene brutalt, og mer krevende enn jeg hadde sett for meg. Jeg hadde bestemt meg på forhånd at mine huskyer skulle opp trappene sammen med meg. Rett og slett av den enkle grunn at jeg ikke har hørt om noen som gått trappene med huskyer før, og hvor utfordrende ville ikke det være? Men jeg vil virkelig ikke anbefale deg å dra med deg hund oppover trappene. De bør holdes langt unna trappen, dersom du absolutt ikke ønsker deg en solid svettefest og et blodslit uten like. Starten gikk som en drøm, men knappe 1500 trappetrinn blir det stopp. Et brutalt stopp. Hundene mine får skjelven i et av de partiene som kan virke luftige for mange. Å snu var uaktuelt, da vi var kommet såpass langt oppi trappen at risikoen for å gå på en smell eller falle og skade oss stygt var for stor. Resultatet ble at kløven måtte av hundene og festes på min allerede 25 kilos tunge ryggsekk, og måtte nå gå etappevis resten av turen oppover. Det vil si at sekken min ble lagt til side ved trappen, og gikk først oppover med hundene. 1000 trappetrinn om gangen! Det gjaldt å holde tunge beint i munnen, og finne de beste egnede plassene for å feste hundene. Deretter var det ned for å hente ryggsekken for å så å bære den opp til der hundene sto. Slik gikk timene, men omsider var vi fremme! Svetten rant som aldri før, beina verket, men vi hadde klart det! Hundene hadde klart det! Flørlitrappene var besteget, og turens første milepæl var nådd. Kanskje ble huskyene mine også de første huskyene noensinne opp Flørlitrappene? Uansett, var det en meget stolt matfar!


Mot majesteten i Lysefjorden

Vel fremme på toppen av Flørlitrappene ved Ternevassdammen settes kursen nå videre mot neste milepæl for turen, Kjerag. Da går man først på en lett gått anleggsvei til man ankommer et veiskille mot Ternevatnet. Her ble teltet slått opp for min del, og alt slitet opp trappene tidligere på dagen ble raskt glemt når maten ble inntatt til en fantastisk solnedgang. Neste dag våknet jeg til nok en nydelig dag langs Lysefjorden, og startet brått opp et par hundre høydemetere på svabergene til Kvernafjellet. Dette partiet kan være glatt om det regner mye, så var forsiktig der! Videre innover fjellheimen fortsetter de røde merkene å guider deg gjennom et kupert høyfjellsterreng og man vil passere fjellbjørkeskog og flere idylliske vann. Her ligger potensielt gode leirplasser på rekke og rad om du bærer med deg boligen på ryggen. Men området er værutsatt, så velg et telt som tåler en trøkk og to!

På slutten av dagen vil gangsperren fra dagen før opp trappene merkes godt i beina på veien opp mot Kjerag, dersom man er i dårlig form. Svetten vil da på nytt sile, og man passerer etterhvert et nytt veiskille. Man kan da velge å gå en omvei på noen kilometer ekstra ned mot Langavatn turisthytte, for å unne seg tak over hodet for natten. For meg og hundene gikk turen strake veien gjennom Stordalen til Sperredam og Bekkeinntak. Der settes kursen bratt opp i nord- vestlig retning til vest for høyden på 1084 m.o.h. som vises på kartet. Et god tips er å gå på kompasskurs, dersom man ikke er kjent i området. Da det er perioder med dårlig merking i området her. Videre fortsettes nå ferden nedover mot Kjeragplatået, og du vil igjen få nye valgmuligheter for turen din videre! Enten kan du sette kursen rett mot Øygardstølen, eller du kan unne deg noen kilometer ekstra med å besøke verdensikonet og selve majesteten innerst i Lysefjorden, Kjeragbolten. Noe jeg på det sterkeste vil anbefale deg dersom du ikke har vært der fra før av!



Høydeskrekken er kurert – en personlig seier i seg selv!

For med sine 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden, og ønsker du å utfordre høydeskrekken? Og få et minne for livet? Ja, da anbefaler jeg deg til å ta en tur ut på selve Kjeragbolten! Tør du trø ut på bolten? Da er det 1000 meter rett ned på hver side, og får de fleste til å kile litt ekstra i magen. Personlig var dette mitt 7.besøk på bolten, og første gang jeg har tørt å gå ut på bolten. For man skal ikke mer enn et par år tilbake så slet jeg med ekstrem høydeskrekk! Og det var denne frykten som er hovedgrunnen for at jeg da begynte å klatre høye fjell i 2016. Jeg måtte oppsøke å møte min alle største frykt! For de forrige gangene jeg har prøvd å gå på bolten, har det enten vært for dårlig vær! Eller så har beina mine begynt å skjelve ukontrollert sammen med resten av kroppen i det jeg har prøvd å satt mine bein på bolten. Man ser da helt svart, og er vanskelig å sett ord på hvordan den følelsen er om man ikke opplever det personlig selv. Denne gangen gikk det som en drøm, og var en seier i seg selv å endelig kunne stå med hendene i været ute på bolten for min del! En ny milepæl på turen, og en enorm stor mestringsfølelse for meg som jeg kommer til å leve lenge på i fremtiden!

Etter kicket fra bolten følges enkelt å greit hovedstien ned mot Øygardsstøl, og man vil garantert møte turister på rekke og rad. Da mer enn 40.000 søker lykken mot bolten hvert eneste år! Hundene og meg kom oss ikke helt ned til Øygardsstølen, så for oss ble det en ny overnatting i telt i Litle Stordalen. For man skal ikke mange minutters trasking utfor hovedsstien før man er helt alene, og har naturen for seg selv. Selv her ved en av mest populære turistmagnetene i Norge.


Halvveis!

For meg startet neste dag til å våkne over skydekket, og trasket da over en ny fjellrygg før siste bratte nedstigningen mot Øygardsstølen. Ved Ørneredet kan jeg anbefale deg til å innta en matbit eller to før nedstigningen mot Lysebotn starter! For når man står ved Ørneredet så kan man enten velge å gå de knappe syv kilometerne, 640 høydemeterne gjennom de 27 hårnålssvingene til fots. Eller man kan gjør det som i mine øyner er juks om man legger turen opp som ekspedisjon eller langtur, å haike, ta bussen eller taxi nedover til fjorden. Valget for min del sier seg selv! Til fots! Kilometerne går raskt nedover langs asfalten, og etter hårnålssvingene og den 1100 meter lange tunnelen er unnagjort. Ja, da er det kun en drøy kilometere og en fin sjarmøretappe ned mot Lysebotn. Havlukten vil bli sterke for hvert skritt som tar, og plutselig står man ved havet. Du har da gått Lysefjorden på langs! Turen er halvveis, og en milepæl på eventyret er nådd!

I Lysebotn kan man velge å fråtse i sivilisasjonens goder og unne seg enda mer luksus i hverdagen, ved å sjekke inn på Lysefjorden turisthytte for natten. Du kan også fortsette å jukse om du ønsker å ha det på samvittigheten. Da tar du turistferjen videre til Håhelleren og går derifra. Eller om du er som meg og ikke har noe imot å traske de drøye to milene på asfalten mot Fyljesdalen. Uansett, så venter det deg vandring i et spennende landskap de neste dagene. Og historiske og nedlagte fjellgarder besøkes en etter en. Dalstrøk eller dalstrøk passeres, og teltet ble ikke slått opp før mørket senket seg ved Håhellervatnet.


Mot kongen av Lysefjorden og den store finalen!

Siste dag på Lysefjord eventyret for min del,fortsatte å ta meg forbi en rekke fjellgarder. Og etter Daladalen er tilbakelagt på lettgått kjerrevei, passeres den tidligere fjellgarden, Sognedalen. I dag er dette en selvbetjent turisthytte som gir det mulighet for å overnatte under tak om behovet er sterkt nok for det. Videre byttes kjerreveien ut med asfalt trasking i flere kilometer ned mot Sognesand kai. Og en gjerdeklyver bestiges før stien guider deg langs fjorden mot Bakken kai. Her kan det nevnes at deler av stien kan være vanskelig å passere på grunn av mye steinur og løse steiner, kombinert med dårlig merking.

Like før du ankommer Bakken kai, starter man på en bratt oppstigning til Bakken gård. Og man får fine utsiktpunkter, som bør nytes! Ved Bakken gård kan man legges seg inn på løa for natten, eller vandre videre mot den store finalen og kongen av Lysefjorden, Preikestolen. For fra Bakken gård vil høydepunktene stå i kø for deg mot Preikestolen. For nok en gang skal høydemeterne spises og svetten sile. Enda flere fjellgarder passeres på nært hold, og spesielt Bratteli Gard er verdt sitt besøk! Flere broer og trapper forseres underveis, og etterhvert kommer man til det mange mener er den største utfordringen av dem alle rundt fjorden, Hoppet! Et kort part som må klatres rundt en bratt klippe, som av flere britiske reisebloggere har fått navnet "Wall of Death". Men frykt ikke! Dette er hverken luftig, bratt eller skummelt som så mange skal ha det til! Det er over på et øyeblikk, og man blir egentlig mer skuffet over at ikke utfordringen var større. Men har du stor høydeskrekk, kan den settes på prøve!

Når Hoppet er passert får man den beste utsikten over Lysefjorden med flere punkter med storslått utsikt! Stopp og nyt hver øyeblikk for alt det er verdt! En avstikker til miniatyrutgaven av Preikestolen; Hengjanenibbå, kan også anbefales! Der kan du ha mulighet å sitte å dingle med beina flere hundre meter over fjorden før siste innspurt av eventyret setter inn!

Turens siste kilometere går forbi Skogavatnet, Neverdalen og opptil Neverdalskasskardet til du plutselig står foran veiskillet mot Preikestolen. Her kan du enten velge å legge i fra deg utstyret ditt for å slippe å bære alt med deg videre! Men mest sannsynlig vil formen være så god nå, at jeg ikke anbefaler deg å legge noe fra deg her. Du går tross alt i inni området til Norges desidert mest besøkte naturlige turistattraksjon som flere hundretusener fra hele verden ønsker å besøke å oppleve hvert eneste år! De siste kilometerne og skrittene på ekspedisjonen blir ren sjarmøretappe og går man om sommeren, er det bare å smøre seg med tålmodighet og trekke kølapp! For det vil kry av mennesker av alle folkeslag over alt hvor du går langs stien! Og jo mer du nærmer deg platået, jo mer folksomt blir det! Er du uheldig å treffe på de riktige dagene vil det være et komplett kaos uten like! Men belønningen er stor når man kommer frem, da kan du strekke hendene i været! Gi deg en klapp på skulderen! Målet er nådd, Preikestolen er nådd, og Lysefjorden rundt vil huskes for alltid! Kanskje har du gjennomført din første langtur eller ekspedisjon? Uansett, du har nå grunn til å være stol av deg selv! Og når man er vel fremme ved Preikestolen Fjellstue kan feiringen starte med noe godt i glasset eller man kan innta en velfortjent god matbit! Du har nå tilbakelagt 130 kilometer, 5200 høydemetere i noe av det råeste naturen Norge har å tilby. Lysefjorden rundt, jeg klarte det!

Tar du utfordringen?