Mats Thorsvik beskriver seg selv som en 28 år gammel trønder fra Namsos med samboer og 1 datter. Han har jaktet aktivt siden 2009, etter han tok jegerprøven i militæret. Men friluftsinteressen startet mye tidligere. Hele livet har han likt å være ute i skog og mark, men etter jegerprøven slo interessen virkelig inn og nå jakter han nesten året rundt - på stort og smått. 

Foto- og filmkunnskapene har han med seg fra media og kommunikasjonslinjen på videregående. Interessen for foto og video vokser seg stadig sterkere, og han reiser aldri på tur eller jakt uten et fotokamera i sekken. Fokuset for Mats ligger i å presentere felte dyr på en presentabel og respektfull måte. Derfor tar han seg bestandig tid til å ta bilder på tur og jakt, og ekstra god tid når det er felt et dyr.

At Mats er en aktiv jeger er ikke til å ta feil av. Jaktkarrièren startet med småviltjakt, og da spesielt storfugljakt. Den senere tiden har han fokusert mer over på storvilt og jakt med rifle. Per dags dato er Mats medlem i tre jaktlag: to elglag og et som jakter hjort. Det er da ingen overraskelse at Mats bruker litt tid i skogen, spesielt om man regner med tiden som går til fuglejakt, rådyrjakt, beverjakt, revejakt osv. 

Men hva synes samboeren om at Mats bruker så mye tid på jaktinteressen? Hun er både snill og forståelsesfull og lar Mats bruke tid på hobbyen sin. Til gjengjeld blir det mange gode familiemiddager. 

Turminnene som sitter

 • Har du funnet deg en favorittplass i løpet av disse årene?

Bangdalen! Det er et skogområde like utenfor Namsos, der har jeg tilbrakt ufattelig mange timer på jakt, og de skogene har gitt meg mange morsomme øyeblikk på jakt.

 • Hva er den mest minnerike turen du har hatt til nå?

Høsten 2017 fikk jeg mulighet til å være med på en jaktreise som jeg har hatt lyst til å prøve lenge: Drivjakt i Øst-Europa, nærmere bestemt Polen. Vi var helt vest i Polen i et veldig viltrikt område, hvor vi skulle ha tre dager med drivjakt etter villsvin, hjort og rådyr. Dette er en tur jeg ikke glemmer med det første, og det kommer absolutt ikke til å bli den siste.

Drivjakt i Polen, et veldig viltrikt område
Dåp for første skutte villsvin den ene dagen...
... og premie for dårligste skytter den andre dagen

Jeg må nevne en tur til. I 2016 gikk jeg og en kompis fra Storlien og nesten ned til Stjørdal. Vi endte vel på ca 8-9 mil i fantastisk fin natur, alt fra gigantiske myrområder, høyfjell langs Sylanmassivet og gammel granskog i Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark. På denne turen gikk jeg med Alfa på beina, noe jeg har gjort på tur og jakt siden 2009. 

 • Har du noen morsomme opplevelser du vil dele også?

Jeg har opplevd en god del på de 9 årene jeg har jaktet aktivt, og mange av historiene kunne det vært skrevet mye om. Den jeg synes er mest komisk må være da jeg ble jaget opp i et tre av en illsint elgku - da jeg var på fuglejakt! Elgkua sto vakt under treet hele den tiden, og satte i full fart mot treet da jeg forsøkte å liste meg ned. Jeg ble sittende fast i treet i ca. 3 kvarter før kua gikk langt nok unna til at jeg turte å klatre ned. Da var jeg rask til å legge på sprang bortover myra og kom meg omsider hjem.Jeg la da på sprang bortover myra og kom meg omsider hjem.

 • Og kanskje et stolt øyeblikk?

Det må være da jeg fikk felle min første elg. Jeg hadde vært med på elgjakt i 4 år uten å få skutt elg. I løpet av de fire årene var det ikke sjansene det sto på, jeg kunne sikkert skutt 7-8 elg hadde jeg vært mer erfaren. Men jeg var fast bestemt på at dersom jeg ikke følte meg trygg på skuddet skulle jeg ikke skyte, noe som resulterte i at kanskje min livs sjanse på en flott elgokse løp fra meg. Det gjør imidlertid ingenting dersom alternativet hadde vært skadeskyting og unødvendig lidelse for elgen.

Dykking etter Bever

Sjarmen med planlegging

 • Har du lagt noen spennende planer for tida som kommer?

Jeg har foreløpig ikke planlagt hele året, men høsten er ganske spikret. Målet er å få inn så mye jakt og tid utendørs som mulig. Til nå har jeg lagt inn to uker med elgjakt og to langhelger med fuglejakt, men det blir nok noe jakt de andre helgene også. 

Ellers har jeg også gått til innkjøp av diverse videoutstyr og oppgradert fotoutstyret litt, så planen er å filme en form for jaktfilm. Formatet er ikke spikret enda, men det lander nok på en "vlog"-stil. Med den nye telelinsa på fotokameraet håper jeg å få noen blinkskudd av dyrelivet og noen actionbilder fra jakta.

Turtips

Ha alltid en fjellduk og tennstål i sekken. Alltid! Dette kan være avgjørende dersom du går deg vill eller uværet overasker deg i fjellet. Det er bedre å være føre var - også slipper man bekymringene hvis plutselig skyene begynner å true. 

Den gode, lune stemningen er viktig på tur

Hvorfor Alfa?

 • Vi må jo spørre: Hvorfor velger du ALFA?

Alfa har sko som passer foten min perfekt. Kombinert med ypperlig støtte og slitestyrke, gjør at skoene er ideelle for mitt bruk!

 • Har du et favorittprodukt?

Min nye favoritt er herved Alfa Bukk A/P/S GTX! Siden jeg begynte å jakte har jeg i alle år sverget til Alfas lærstøvler, Bever Pro, men etter en høst med Alfa Bukk er jeg frelst.

11 raske med Mats

 • Tørket turmat eller hamburger?

Hamburger

 • Lærsko eller tekstilsko?

Tekstilsko

 • Sove lenge eller stå opp tidlig?

Sove lenge

 • Nordpolen eller ekvator?

Ekvator

 • Ei god bok eller en film?

Film any day! 

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Lothepus FTW!

 • Lofoten eller Jotunheimen?

Jotunheimen

 • Telt eller åpen himmel?

Telt

 • En langtur eller mange, korte?

Mange korte. Men langtur er under planlegging!

 • På tur alene eller sammen med noen?

Sammen med noen

 • Facebook eller instagram?

Insta  

Print blogginnlegg her