Yttermaterialer

Hva har yttermaterialene på tursko å si for turopplevelen?

Yttermaterialer

ALFA AIR™

På jakt etter nye sko, har du kanskje blitt stilt spørsmålet «Hva er viktigst for deg, slitestyrke eller vekt?». Spørsmålet kan ha mange svar, men vi mener det er på tide at man også kan tilby Ole Brumm-løsningen: Slitestyrke kombinert med lav vekt. Se alle våre fritidssko, tursko, fjellsko, jaktsko og skisko her!

Det er derfor vi har utviklet det innovative AlfaAir™-systemet. Dette består av to laminerte lag, hvor det ytterste materialet er et vedlikeholdsfritt og slitesterkt, perforert mikrofiber. Det innerste laget kan varieres for å gi ulike bruksegenskaper, som ekstra god pusteevne, elastisitet eller isolasjon. På denne måten kan vi tilpasse AlfaAir™ til en rekke produkter og bruksområder. Kombinert med GORE-TEX teknologi gir dette deg tørre og komfortable føtter hele dagen, uten at produktet veier mye eller trenger krevende vedlikehold.

AlfaAir™ har mange fordeler, og en av de smarteste er kanskje vedlikeholdsfriheten. Det betyr at du ikke skal pusse med verken krem eller fett, eller spraye skoen med impregnering.

Det betyr derimot at de er litt enklere å ta vare på, og kun trenger litt omsorg. Melkekartongenes «skyll, brett og stapp» har vi alle hørt, men her er det enda enklere: «Skyll – og la tørke». En sko i AlfaAir™-materiale vil ikke ha verken impregnering eller fett, men må vaskes og tørkes på lik linje med andre sko.

Vær oppmerksom på at yttermaterialet i AlfaAir™ ikke liker å sole seg. Materialets matte finish gjør at de absorberer mye varme fra solen. La de derfor gjerne stå i skyggen, og unngå oppbevaring i høye temperaturer. Høye temperaturer kan det f.eks. bli i en stengt bil en varm sommerdag eller på trappa når sola skinner sterkt. Da kan skoene få heteslag og deformeres. 

ALFA AIR™ OG VEDLIKEHOLD

Det vedlikeholdsfrie AlfaAir™-materialet er enkelt å ta vare på. Kort oppsummert om vedlikehold av AlfaAir™:

  1. Gå på tur.
  2. Skyll av skoene. Bruk evt en myk børste for å fjerne skitt som ikke lar seg spyle av.
  3. Tørk skoene.
  4. Gå en ny tur.

For en mer utfyllende beskrivelse, se vedlikeholdsinformasjonen her

LÆR

Visste du at det er store forskjeller på lærkvaliteter? Det er mange faktorer som spiller inn på hvor slitesterkt og pent læret holder seg, og hvor mye stabilitet det tilfører en sko. Tykt lær vil være mer stabilt og tåle større påkjenninger, og er slik sett ypperlig på kraftige fjellstøvler, jaktstøvler og skisko som skal brukes på fjell og vidde. Mykere og tynnere lær er mer smidig og komfortabelt, og kan gjerne brukes i toppkanten på en sko. Dette gir en behagelig følelse mot leggen, samtidig som det både ser pent ut og er svært funksjonelt.

ULIKE LÆRTYPER

Det finnes mange måter å produsere læret på. Fullnarvet lær er den aller beste lærkvaliteten, med gode pusteegenskaper og en glatt overflate som gjør den slitesterk og vannavvisende. Dette er fordi det er det ytterste hudlaget rett under dyrets pels, hvor fibermønsteret er veldig tett. Fullnarvet lær vil bli penere og penere ved bruk, så lenge man tar vare på det med vedlikeholdsprodukter og riktig oppbevaring.  

Korrigerer/sliper man av litt av det helt ytterste laget, vil små uregelmessigheter bli fjernet og læret se mer uniformt ut. Dette læret er fortsatt veldig bra, men slitestyrken er et lite hakk lavere enn for fullnarvet lær.

Det neste nivået er nubucklær, hvor det ytterste laget har blitt helt fjernet. Dette skaper en børstet, fløyelsaktig overflate. Dette læret kan oljes for å gi ekstra vannmotstandsevne. Nubucklær vil miste sin karakteristiske overflate dersom man bruker vanlige olje- og kremprodukter, men det finnes egne produkter for vedlikehold av nubuck, som både beskytter læret og tar vare på utseendet.

Semsket lær (Suedelær) finner man i laget under det fullnarvede læret. Her kan man enten beholde det naturell, hvor pusteegenskapene er svært gode, eller man kan overflatebehandle (coating) det for å gi et sterkere materiale som tåler større påkjenninger. Avhengig av om læret er overflatebehandlet eller ikke, velger man vedlikeholdsprodukter tilpasset denne type lær. For ubehandlet suedelær anbefaler vi samme produkter som nubucklær, mens overflatebehandlet suedelær gjerne tåler noe mer fettrike produkter.

Opprinnelse og produksjon

Lær kan komme fra mange ulike dyr. ALFA bruker hovedsakelig lær av storfe, og felles for alle lærtypene ALFA benytter seg av, er at det er en biproduksjon av matproduksjon. Det vil si at ingen dyr dør eller har lidd for å bli til Alfasko, men er med på å sikre at restene etter matproduksjon utnyttes på en god måte.

Når man skal ta frem lær til skoproduksjon, er det flere steg som gjennomføres. Etter forberedelser som hårfjerning og garving, skal læret behandles, farges og evt. overflatebehandles med f.eks. voks.

LÆR OG MILJØ

Lærets miljømessige påvirkning er hovedsakelig knyttet til oppdrett av dyrene og kjemikalier som brukes i garvings- og ferdigstillingsprosessen. Fotavtrykket kan variere fra garveri til garveri, og avhengig av hvor behandlet læret er. Garveriene ALFA benytter har tydelige krav til både oppdrett og transport, samt gode rutiner for å nøytralisere kjemikalier som brukes i prosessene. Vi jobber med garverier som er opptatt av dyrevelferd. Dette er en prioritering vi gjør over pris, og innebærer blant annet at dyrene skal ha kort vei til slakteriet og ikke bli foret for å vokse for fort. 

 
Bildet fra Heinen viser stadiet "Wet blue" som er tidlig i garvingsprosessen.

LÆR OG VEDLIKEHOLD

Når det gjelder lær, er dette et naturmateriale hvor de naturlige fibrene vil brytes ned over tid. Det kan også ta skade av bl.a. sterk varme, feil bruk av behandlingsprodukter, kjemikaliesøl og svært tørre eller fuktige oppbevaringssteder. For at skoen skal leve så lenge som mulig, er det derfor svært viktig å ta vare på skoene med riktig oppbevaring og gode vedlikeholdsprodukter.

Lær kan holde seg funksjonelt og pent over svært lang tid, men trenger godt vedlikehold for å opprettholde kvaliteten. Ved rengjøring av støvlene er det viktig å fjerne synlig skitt, før man vasker skoene med en myk børste. Her kan man gjerne bruke et rengjøringsmiddel tiltenkt lærprodukter.

Det er viktig å la støvlene tørke godt før videre behandling med impregneringsspray og voks. Husk at «less is more» når det kommer til voks. Ta en liten mengde produkt, og jobb det godt inn i læret med en tilpasset børste. Poler så gjerne overflaten med en klut for å få den flotte finishen.

For nubuck- og semsketlær er fremgangsmåten den samme, men bruk produkter spesielt tiltenkt denne type lær for å beholde overflatestrukturen. Ønsker man den børstede overflaten, skal man ikke pusse med klut til slutt.

For å lese hele fremgangsmåten for vedlikehold av lær, kan du lese om fullnarvet lær her og nubuck/suede her. 


Nubucksko før pusserunde.


Nubucksko etter pusserunde.

TEKSTIL

Tekstil er et bredt begrep. De store fordelene med tekstil er den lave vekten kombinert med gode pusteegnskaper. Dette gir sko som er lette og luftige til bruk på lettere turer og på dager som ikke er for kalde.

ALFAs tekstiler

ALFA bruker hovedsakelig Ripstop-tekstiler i skoene, hvor en tykk forsterkningstråd veves inn med jevne mellomrom. Denne forhindrer at smårifter utvikler seg til større flenger, og gjør skoen mer slitesterk.

Det er allikevel viktig å ikke blande slitestyrken til tekstil og lær, da tekstil generelt sett har kortere levetid og lavere slitestyrke enn lær. Mens lærstøvler er gode til lengre turer eller turer i mer krevende terreng, passer tekstilsko godt til lettere bruk, kortere turer og snillere terreng. Ved gjentatte møter med skarpe steiner, kvister o.l. vil tekstilet slites raskere enn en lærsko. Dette betyr at i krevende terreng vil vi anbefale en lærstøvel fremfor tekstilsko, men for enklere bruk er tekstil et godt valg med tanke på lav vekt og svært god pusteevne.

Ved bruk i våtere forhold, som f.eks. på regntunge dager, i myrlendt terreng eller i områder med høyt, vått gress, vil risikoen for at vann kryper oppover overmaterialet, over toppkanten og ned i skoen være betydelig større med en tekstilsko enn en lærsko. Dette betyr at selv om GORE-TEX-membranen er intakt, kan man risikere våte føtter i disse forholdene.

For å oppleve fordelene med tekstilsko, anbefaler vi derfor at du tenker nøye gjennom hvilke type terreng og turer du skal bruke skoene til. 


Ripstoptekstilet har en kraftigere forsterkningstråd vevd inn for å forhindre at smårifter utvikler seg til større flenger.

TEKSTIL OG MILJØ

Tekstilers miljømessige påvirkning er svært varierende. Økologiske og sertifiserte materialer vil ha et lavere fotavtrykk enn mange andre.

ALFA jobber tett med sine leverandører for å sikre at tekstilene er solide og miljøvennlige. Alfa satser sterkt på utvikling av trygge produkter, både for en bærekraftig fremtid og for at du skal oppleve skoene som gode og pålitelige.

TEKSTIL OG VEDLIKEHOLD

Tekstil trenger også vedlikehold for å holde kvaliteten og funksjonaliteten. Vi anbefaler bruk av impregneringsspray da dette vil redusere hvor raskt overmaterialet tar til seg både vann og smuss, og hjelper til å holde skoen tørr lengre. 

Det er også viktig å renholde en tekstilstøvel. Fjern skitt før en grundig vask, og la skoene tørke helt før bruk av impregneringsspray. La også impregneringssprayen trekke inn og tørke skikkelig for neste gangs bruk.

Mer om vedlikehold av tekstil, og en enkel fremgangsmetode finner du her.

KALOSJERING

Kalosjeringen er forsterkningen rundt overlæret. Dette kan være f.eks. på hæl og tå, rundt hele – eller ikke i det hele tatt, helt avhengig av skotype og bruksområde. Hensikten med denne er å beskytte skoen mot skarpe steiner, is og kvister på de mest utsatte steder. På den måten øker kalosjeringen skoens potensielle levetid. 

ALFA bruker noen ulike materialer i sine kalosjeringer:

  • Lærforsterkning: For bruk i mindre krevende terreng, og i tilfeller hvor slitasjen fra eksterne påkjenninger forventes å være lav til middels, vil en lærforsterkning gi tilstrekkelig med slitasjebeskyttelse. Denne forsterkningen har god pusteevne, og gir noe stabilitet, samtidig som skoen får et rent og enkelt design.
  • Gummiforsterkning: Gummi er et svært funksjonelt materiale for kalosjeringer, og brukes der det forventes mer slitasje grunnet mer krevende terreng, større risiko for slitasje fra eksterne påkjenninger eller større temperaturforskjeller. Det er viktig å huske på at dette er et naturprodukt og oljen i gummien vil over tid reduseres. Ved eksponering for solskinn eller høye temperaturer vil dette skje raskere, og gummien kan sprekke. Det er med andre ord svært viktig at man ikke tørker skoene nært et bål, eller sitter med bena helt "inni" bålet. Skoene bør aller helst oppbevares i romtemperatur, men ikke i pappesken. Dette fordi det fremskynder uttørkingen. Før eller siden vil gummi miste sin elastisitet og danne sprekker, men kalosjeringen beskytter skoen selv om den har sprekker av estetisk karakter. 

KALOSJERING OG VEDLIKEHOLD

De to ulike forsterkningene krever ulikt vedlikehold.

Lærforsterkning vil i de fleste tilfeller være i samme lærkvalitet som resten av skoen, og du behandler da hele skoen på samme måte, med de samme produktene.

For gummiforsterkning kan man, for å redusere risikoen og reparere småskader, bruke «gummifornyer» fra bilforretninger. Denne finnes i to varianter, vann- og oljebasert. Fra et miljøperspektiv anbefaler vi bruk av vannbasert gummifornyer.


Godt vedlikehold er viktig for å holde skoene pene og funksjonelle. I dette tilfellet er verken gummikalosjeringen eller læret godt ivaretatt, og småskader har oppstått.